POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš -planirane aktivnosti

21.04.2023.
Dom zdravlja Niš

Dom zdravlja Niš u organizaciji Centra za preventivne aktivnosti  povodom očuvanja planete, u centralnom holu zdravstvene stanice, obeležava 22. aprila (subota) Dan planete Zemlje.

Dan planete Zemlje obeležava se tradicionalno već više od pola veka  svakog 22. aprila. Cilj obeležavanja jeste kako bi se pažnja skrenula na značaj očuvanja prirode i važnosti sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu. Takođe, skreće se pažnja i podseća se na opasnost koja preti Zemlji, ali i ekosistemu zbog razvoja industrija, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Prema podacima inicijative „Spasimo hranu“, u Srbiji se baci više od 720.000 tona hrane i to je izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte koji bi mogao da se smanji  ukoliko svaki pojedinac void računa o količini hrane koju nabavlja i sprema.

Neophodno je da što više ljudi prihvati odgovornost i preduzme konkretne korake u zaustavljanju loših trendova.

Tokom vikenda planirana je realizacija akcije lekara i medicinskih radnika iz Službe za kućno lečenje i negu palijativno zbrinjavanje. Lekari imaju za cilj da akcijom pruže zdravstvene usluge pacijentima  svih pet gradskih opština, 22. aprila (subota), u vremenskom intervalu od 09.00 do 13.00 sati. Reč je o slabo pokretnim, nepokretnim ili pacijentima osetljivog zdravlja.

Zdravstvene usluge koje će se pružati su uzimanje anamneze, klinički pregled, EKG, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, previjanje i obrada rane, pružanje saveta lekara u vezi sa lečenjem hroničnih bolesti.

Korona virus

U kovid ambulantama Doma zdravlja Niš ukupno je pregledano 272 pacijenata, od tog broja urađeno je 104 prvih i 168 kontrolnih pregleda. Urađeno je 20 rentgenskih snimaka i 100 laboratorijskih analiza. Od ukupnog broja testiranih 190, na korona virus bilo je 31 pozitivno lice. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš obavljeno je 4 pregleda (3 prva pregleda i 1 kontrolni pregled). Urađena su 10 testa kod dece i registrovano 1 pozitivno dete.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten