POSLEDNJE VESTI

Ministar prosvete posetio grad Niš i najavio izmene Zakona

22.04.2023.
NTP Niš - Branko Ružić ministar prosvete

Branko Ružić, ministar prosvete, posetio je grad Niš i tom prilikom u Naučno tehnološkom parku istakao da će doći do promene zakona kada su u pitanju “stari” studenti, kao i to da će se ubuduće ocena iz vladanja računati u prosek đaka, sa ciljem smanjenja nasilja u društvu.

Kako Ružić ističe, starijim studentima se svake godine produžava još po jedna godina za završetak studija, na taj način nakupilo se dosta godina, od sada će se uvesti zakon gde će imati tri godine da diplomiraju. Kako ministar smatra da je red da se na jedan zakonit način to normira i uredi.

Kao drugi cilj jeste izmena zakona nasilja kao društvena pojava koja nije zaobišla ni škole. Ideja je da se uvede brojčano ocenijivanje vladanja, što znači da će ta ocena biti u rangu sa predmetima i ulaziće u prosek, u cilju suzbijanja neprimerenog vladanja i nasilja u društvu. Na taj način afirmisaće se vaspitna uloga škole pored obrazovnog karaktera.

Izmene zakona i novine u obrazovanju ne treba posmatrati kao kaznu, već kao prevenciju za promociju empatije, drugarstva i solidarnosti.

Ministar prosvete još ističe da kada su u pitanju izmene  Zakona o udžbenicima predviđeno je uvođenje nacionalne čitanke kao obaveznog  „nastavnog sredstva“, sa ciljem da se razvije međupredmetna kompetencija. On je najavio da će postojati četiri nacionalne čitanke i to za prvi i drugi razred osnovne škole, za treći i četvrti, za učenike od petog do osmog razreda i za srednjoškolce.

Razgovaralo se i o uvođenju državne mature, najveći broj visokoškolskih ustanova prihvatilo je da ona bude jedini uslov za upis, dok jedna šestina ili jedna sedmina fakulteta zahteva pored mature i polaganje testa sklonosti.

Ono što je važno, jeste da se javna rasprava o izmenama šest zakona iz oblasti obrazovanja završava 27. aprila, a u drugoj polovini maja trebalo bi da se nađu na nekoj od sednica Vlade Srbije.

Pred Vladom će se naći Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o udžbenicima i Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten