POSLEDNJE VESTI

Projekat „Otvori plavi krug“ nastavlja se i u Novom Sadu

24.04.2023.
Otvori plavi krug

Za fruškogorsku šetnju protiv dijabetesa i gojaznosti prijavio se veliki broj građana. Naime, projekat „Otvori plavi krug“ početo je sa realizacijom i u Novom Sadu, kada su zainteresovani građani 22. aprila (subota), imali priliku da potpuno besplatno šetaju na Fruškoj gori. Projekat je realizovan u saradnji sa novosadskim Udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti „Sport i Dijabetes“.

Zbog velikog ineteresovanja građana šetnja za osobe sa dijabetesom i one koji su u riziku od ove bolesti, gojazne osobe i sve one koji žele da razvijaju zdrave životne navike, organizovaće se još jedna pešačka tura.

Učesnici su bili pod stalnim nadzorom medicinskih sestara i iskusnih vodiča, koji su im dodeljivali vredne savete o prevenciji dijabetesa i gojaznosti i uticaju fizičke aktivnosti na celokupno psiho-fizičko zdravlje.

Dušan Knežević, iz Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti „Sport i Dijabetes“, istakao je „Redovna fizička aktivnost je veoma važna, kako za prevenciju dijabetesa i gojaznosti tako i u kontroli šećerne bolesti, uz adekvatnu ishranu i terapiju. Šetanje, vežbanje, trčanje i svi drugi vidovi fizičke aktivnosti ključni su za održavanje nivoa šećera u krvi ali i celokupnog zdravlja i kod osobe koja već ima dijabetes. Ipak, značaj fizičke aktivnosti je pre svega u preventivnom smislu, odnosno pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost sprečiće nastanak šećerne bolesti kod onih lica koji imaju stanje predijabetesa. Naše udruženje radi na okupljanju osoba sa dijabetesom i svih naših sugrađana, posebno onih koji su u riziku od bolesti, kako bismo ih podstakli da budu aktivniji, da više vremena provode u prirodi na svežem vazduhu i u društvu razvijaju zdrave životne navike“.

Svi učesnici fruškogorske šetnje imali su organizovan prevoz, osveženje i užinu, kao i proveru nivoa šećera u krvi pre i nakon aktivnosti.

Zaineteresovani za dalje planinske šetnje mogu pogledati termine za naredne i informisati se putem sajta otvoriplavikrug.rs i istoimene aplikacije.

Posle pokretanja projekta u Beogradu 2020. godine, „Otvori plavi krug“ je prošle godine proširen na Čačak i Niš, gde su takođe organizovane besplatne planinarske šetnje, kao i na Suboticu u kojoj je realizovana besplatna dvomesečna škola nordijskog hodanja.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten