POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – predstojeći planovi i aktivnosti

27.04.2023.
Dom zdravlja Niš

Lekari Doma zdravlja Niš, kako bi najosetljivijim kategorijama stanovnika, slabo pokrentim ili nepokretnim približili zdravstvene usluge, organizuju akciju “Zdravlje za sve”, u okviru Službe za kućno lečenje, negu i palijativno zbrinjavanje, 29. aprila (subota), sa početkom od 09.00 do 13.00 sati.

Akcija je organizovana na teritoriji svih pet gradskih opština, a zdravstvene usluge koje će se pružati jesu sledeće: uzimanje anamneze, klinički pregled, EKG, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, previjanje i obrada rane, pružanje saveta lekara u vezi sa lečenjem hroničnih bolesti.

Još jedna akcija pod nazivom “Otvorena vrata” realizovaće se 29. aprila (subota), sa početkom od 07.00 do 14.00 sati, u centralnom objektu zdravstvene stanice, sa ciljem  prevencije svakog zainteresovanog pacijenta.

Akcija obuhvata sledeće preglede: Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25. do 64. godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva; na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti (merenje krvnog pritiska); na rano otkrivanje dijabetesa i na rano otkrivanje depresije.

Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50. do 69. godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju.

Korona virus

U kovid ambulantama Doma zdravlja Niš ukupno je pregledano 248 pacijenata, odrađeno je 96 prvih i 152 kontrolnih pregleda. Urađeno je 0 rentgenskih snimaka i 90 laboratorijskih analiza. Od ukupnog broja urađenih testova 160, na korona virus bilo je 22 pozitivnih lica. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš obavljeno su 2 pregleda (2 prva pregleda i 0 kontrolnih pregleda). Urađena su 6 testova kod dece i nije registrovano nijedno pozitivno dete.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten