POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – radovi i planovi, sve za vaše zdravlje

09.05.2023.
Dom zdravlja Niš

Povodom „Međunarodni dana sestrinstva“, medicinske sestre i  tehničari Doma zdravlja Niš, kao i iz Udruženja “Eduka” sastaće se 12. maja (petak), sa početkom od 13.00 sati u amfiteatru Doma zdravlja Niš. Obeležavanje “Međunarodnog  dana sestrinstva” biće realizovano svečanom akademijom.

Nakon dodele priznanja zaslužnim medicinskim sestrama i tehničarima, biće održano predavanje pod nazivom  „Prevencija osteoporoze“, predavač će biti specijalista dr med Lucija Hristov Mitić, broj bodova za slušaoce 2.

Ono na šta se treba osvrnuti kada su u pitanju rad i organizacija Doma zdravlja Niš, jeste da je i ove nedelje počela sa programom nova grupa budućih mama u Savetovalištu za trudnice. Na prvom spratu Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Niš, program sprovodi  psihofizičku pripremu trudnica za porođaj, koji vodi  edukovana akušerska sestra-tehničar. U timu radi i ginekolog, pedijatar, psiholog, stomatolog, epidemiolog i patronažnasestra.

Sve trudnice koje prođu edukaciju i pripremu za porođaj izuzetno su zadovoljne stečenim znanjem i potpuno spremne za porođaj.

Sa druge strane, u borbi protiv zaraznih bolesti, vakcinacija je  u najvećoj meri doprinela smanjenju oboljevanja i umiranja ljudi. Pored iskorenjivanja  velikih boginja i dečije paralize tipa 2 i značajnoj redukciji obolevanja od drugih vakcinama sprečivih bolesti, moderna civilizacija se danas susreće sa problemom održivosti sprovođenja imunizacije. Zahvaljujući imunizaciji su mnoge bolesti  danas prevaziđene i vise se ne javljaju.

Korona virus

U kovid ambulantama Doma zdravlja Niš ukupno je pregledano 177 pacijenata, urađeno je 75 prvih i 1021 kontrolnih pregleda. Urađen je 21 rentgenski snimak i 58 laboratorijskih analiza. Od ukupnog broja urađenih testova 190, na korona virus bilo je 16 pozitivnih lica. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš obavljen je 1 pregleda (1 prvi pregled i 0 kontrolnih pregleda). Urađeno je 11 testova kod dece i nije registrovano nijedno pozitivno dete.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten