POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – podržao je slogan Svetske nedelje dojenja i nacionalnu nedelju dojenja

01.08.2023.
DOM Z. svetska nedelja dojenja

Svetska zdravstvena organizacija obeležava period od 01. do 07. avgsuta nedeljom dojenja, što je zvanični datum. Prema tome, državama, organizacijama i institucijama predlaže se da obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 2. do 9. oktobra pod sloganom: „Omogućimo dojenje na radnom mestu”.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2023. su: Informisati ljude o perspektivama zaposlenih roditelja koje se odnose na dojenje i roditeljstvo; učvrstiti optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu kao važan alat za omogućavanje dojenja; angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu i podstaći akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten