POSLEDNJE VESTI

Poskupela kafa, alkohol, cigarete

03.10.2023.
kako-kafa-utice-na-hipertenziju_v

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je Vlada Srbije usvojila početkom septembra predviđeno je da od 1. oktobra akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta budu veće za osam odsto. Očekuje se povećanje prihoda od akciza, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023. godine.

Kada je alkohol u pitanju, Zakon o akcizama kaže da je namet za niskoalkoholna pića, koja u svom sastavu imaju od 1,2 do 15 odsto alkohola, poput vina, 23,14 dinara po litru, dok je namet za pivo 26,44 dinara po litru.

 

Sa druge strane, usvajanjem povećanja akcize za osam odsto, država će od kilograma nepržene kafe imati prihod od 100,43 dinara, a od kilograma pržene kafe 125,53.

Jedan komentar

  • Dunja

    04.10.2023. at 11:25

    Kafu nisu trebali da poskupe a cigarete i alhohol i nije neka steta i jedno i drugo samo su luksuz ne mora se pusiti i piti alhohol a kafa je vec nesto drugo. Sve zavisi od novcanika ko ima i dalje ce piti kafu i pusiti jer ide jedno uz drugo samo da zbog cigareta koriste fotokataliticki preciscivac vazduha jer upija sav duvanski dim.

    Reply

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten