POSLEDNJE VESTI

U Nišu će biti održano drugo izdanje prvog niškog pijanističkog festivala

03.10.2023.
Hammer piano festival 2023

U Nišu će se održati drugo izdanje prvog niškog pijanističkog festivala, od 04. do 08. oktobra, u svečanoj sali Svetosavskog doma, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija.

Festival ima za cilj da približi klasičnu muziku i njen značaj kod svih generacija, kao i da podigne svest kod ljudi o tome koliko klasična muzika utiče na intelektualni razvoj i obrazovanje. Sandržaj festivala biće bogat i raznolik.

Izvođači će svirati na najnovijem C. Bechstein koncertnom klaviru, zahvaljujući Eparhiji niškoj i gradu, s obzirom da je program od pet uzastopnih noći, publika će imati prilike da čuje dela pisana za klavir solo, klavirski duo i klavirski kvintet.

Naime, festival je nastao na inicijativu dr um. Stefana Sretića, asistenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji je ujedno i umetnički direktor festival a osnovan je od strane udruženja „HAMMER“ pijanistički festival.

PROGRAM FESTIVALA:

 1. oktobra festival će otvoriti italijanska pijanistkinja velikog renomea Irena Venecijano. Predstaviće se delima Griga, Smetane i Šopena.

5.10.- Predtsaviće se japanska pijanistkinja Jasujo Segava. Izvešće repertoar pisan samo za levu ruku, a na istom će se naći dela japanskih kompozitora: Murate, Jošimatsua i Mitsunage, kao i evropskih kompozitora: Bortkijeviča, Donicetija u transkripciji Lešetickog i Sankana.

6.10. – Obeležiće se 150 godina od rođenja velikog kompozitora Sergeja Rahmanjinova. Integralnim izvođenjem oba opusa Rahmanjinovljevih etida slika, predstaviće se ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, inače jedan od najzančajnijih mladih pijanista koji su se pojavili na našoj muzičkoj sceni. U pauzi između dva dela biće prikazana projekcija kratkog dokumentarnog priloga u režiji niškog reditelja Stefana Krasića u kome su o Rahmanjinovu govorili profesori Fakulteta umetnosti u Nišu, muzikolog prof. dr Nebojša Todorović i dr um. Ivan Novaković profesorn katedre za klavir.

7.10.- Nastupiće klavirski duo- Voodoo piano duo sastavljen od pijanista Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića. Oni će se predstaviti repertoarom pisanim za klavir četvororučno, a na istom će se naći dela Mocarta, Betovena, Šubarta, Ravela, Smetane i Štrausa.

8.10.- na zatvaranju festivala, publici će se predstaviti pijanisti Dorjan Leljak, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Londonu i Ian Džons, profesor na Kraljevskom koledžu muzike u Londonu. Izvešće kompozicije Šuberta i Šopena u prvom delu, a u drugom delu će se pijanisti Dorijanu Leljaku pridružiti mladi umetnici: Vojin Aleksić (prva violina), Milica Kostić (druga violina), Nemanja Živanović (viona) i Pavle Rakočević (violončelo).

Kao deo pratećeg programa, u subotu 7.10. od 14.00 časova, u maloj sali Fakulteta umetnosti u Nišu, profesori Dorjan Leljak i Ian Džons održaće master klas za naše studente klavira.

 

 

2 komentara

 • Agent za rent a car autorentdoo

  04.10.2023. at 15:00

  Bravo za Niš! Ne bih ni znao da imam još dva života da se ovako nešto događa u Nišu! Saznao jer mi je klijent tražio da izađe baš pred ovom zgradom.

  Reply

  • Tanja

   27.10.2023. at 08:45

   autorentdoo upravo vozim jedno vaše vozilo 🙂

   Reply

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *