POSLEDNJE VESTI

Pravoslavna Nova godina i Bogojavljenje ove godine biće obeleženo u Zaplanju

11.01.2024.
3-Vatromet 2
1-Nocna Liturgija u Kutini
4-Vatromet3
2-Vatromet 1

U hramu Svete Petke u Marinoj Kutini, povodom povečerja praznika svetog Vasilija Velikog, kao i obeležavanja pravoslavne Nove godine, 13. januara (subota), biće služena Sveta Liturgija, sa početkom od 22.00 časa. Nakon odslužene liturgije za goste će se izneti posluženje, kuvano vino i rakija, dok će od ponoći biti održan koncert duvačkog orkestra i vatromet.

Takođe, u susret praznika Bogojavljenja, 19. januara (petak), biće služena sveta Liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, u Grkinji od 08.00 časova. Nakon liturgije ide se u litiju do sabornog Krsta u Grkinji, gde će biti osvećenje Bogojavljenske vodice.

Ono što je zanimljivo za posetioce, goste i meštane, jeste da će se kod krsta organizovati manifestacija pod nazivom “Pihtijada”, odnosno takmičenje u najbolje pripremljenim pihtijama, kao i za najbolju grejanu rakiju.

Kao i predhodne godine i tekuće godine biće organizovano plivanje za časni krst na brani Kutinske reke u Gadžinom Hanu od 12.30 časova. Uslov za sve zainteresovane moguće plivače jesu sledeći: lice mora da ima najmanje 18. godina, odnosno da je lice punoletno; lice mora biti kršteno; lice treba da prisustvuje i pričesti se na Liturgiji koja će biti održana u Grkinji i  da lice obavi lekarski pregled pre plivanja, koji će biti organizovan u Gadžinom Hanu.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten