POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka

02.02.2024.
Dom zdravlja Niš

U holu centarlnog objekta Doma zdravlja Niš, obeležen je Svetski dan brobe protiv raka, ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka. Svake godine se obeležava 04. februara.

Zdravstveni profesionalci Doma zdravlja Niš ovom prilikom pozivali su građane da urade skrining preglede koji su svakodnevno dostupni i mogu se uraditi bez uputa i zakazivanja.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javno zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer je na približno dvetrećine faktora rizika koji suodgovorni za nastanak raka moguće uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati.

Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja Suncu, zadržavanjem prosečne težine, konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten