POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – BITI HEROJ PODRŠKA DECI OBOLELOJ OD MALIGNIH BOLESTI

14.02.2024.
Svetski dan dece obolele od raka

Ove godine će 15. februara biti tradicionalno obeležen Svetski dan dece obolele od raka i to u više od 30 gradova u Srbiji, od strane Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – NURDOR.

Naime, u Nišu će centralna manifestacija zajedno sa muzičkim programom biti organizovana na platou kod Kalče, od 12.00 do 14.00 sati. Ono što je važno da će u 13.00 sati, pod sloganom “I JA SE BORIM”, svi mladi izlečeni od raka simbolično poslati srce kao podršku za sve mališane koji se trenutno leče. U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a skoro svake nedelje jedno dete nažalost premine. Iako je u godinama iza nas mnogo stvari unapređeno, još je dug put da u našoj zemlji stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece.

Pored samih uslova na bolničkim odeljenjima, od neizmerne važnosti za celu porodicu deteta koje se leči jeste da lečenje bude humano. Ovo pre svega znači da se posebna pažnja mora posvetiti pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje.

NURDOR će u toku 2024. godine kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definsiana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama.

Kroz kampanju „I ja se borim“, kojom obeležavamo 15. februar, cilj je da što više ljudi vidi i odazove se, kako bi pružili podršku aktivnostima. Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten