POSLEDNJE VESTI

U maloj sali Niškog kulturnog centra biće održana projekcija igranih filmova

21.02.2024.
Niški kulturni centar

U maloj sali Niškog kulturnog centra, 21. februara (sreda), biće održana projekcija filmova koji predstavljaju treću generaciju Pionira filma u ovom gradu, sa početkom od 19.00 sati. Projekciju organizuje Kino foto klub “Film Novosti”, a publika će imati priliku da pogleda neke od prvih niških profesionalnih kratkih igranih filmova.

Cilj događaja je da se ožive sećanja na bogatu filmsku prošlost Niša, a istovremeno se promoviše i podržava savremena filmska produkcija.

Kako je Branislav Miltojević istakao “Grad Niš se ponosi bogatom tradicijom razvoja amaterskog filma, a posebno se ističe period između 1969. i 1974. godine kao vreme najvećeg umetničkog uspona niškog kino-amaterskog pokreta. Tokom ovog perioda nastala su neka od najboljih ostvarenja članova Kino Foto Kluba “Film Novosti”, čije je delo obeležilo nišku filmsku scenu”.

Takođe, članovi kluba su od 1970. do 1985. godine uspešno organizovali Festival amaterskog igranog filma Naisus, koji je postao jedna od najpoznatijih eks-jugoslovenskih smotri “uzanog filma”, kamerama su beležili bitna zbivanja na Filmskim susretima, snimajući retke trenutke kao što je boravak Elizabete Tejlor i Ričarda Bartona u Nišu.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten