POSLEDNJE VESTI

Rekonstrukcija opreme u toplani Krivi vir
JKP Toplana Nis

08.03.2024.
JKP Toplana Nis

U niškoj toplani Krivi vir, uveliko se radi rekontrukcija opreme i radiće se tokom cele tekuće godine, kako bi donela benefite i efikasnije korišćenje energenata, ali i kako bi smanjili štetne gasove u zimskom periodu. Cilj projekta na toplani Krivi vir je povećanje stepena korisnosti, uz kompletnu automatizaciju postrojenja i uvodjenje frekventne regulacije na svim pogonima.

Projektom je predvidjeno da se stari gorionici zameni novim, da se ugrade kanali za recirkulaciju dimnih gasova radi ostvarenja cilja, a to je uz veću efikasnost iskorišćenja energenata, smanjenje štetnih gasova (NOx) pri radu. Podrazumeva se da se koristi gas kao gorivo.  Predvidjeno je i uskladjivanje sa zakonskom regulativom količine štetnih gasova NOx, odnosno smanjenje sa sadašnjih ≈168mg/m3 na manje od 100mg/m3.

Predvidjena je i ugradnja utilizatora da bi se poboljšao stepen korisnosti kotlova do 94 %. Čelični dimnjaci ka kotlovima K1 i K2 su korodirali u toj meri da ugrožavaju siguran rad postrojenja, pa će oni tokom ove rekonstrukcije biti zamenjeni uz adekvatno osiguranje bezbednosti u radu.

U planu je rekonstrukcija automatike za vodjenje kotla odnosno gorionika gde bi se tako upravljalo radom novog sistema za recirkulaciju dimnih gasova i omogućila povezivanje na postojeći sistem za daljinski nadzor i upravljanje uz nadogradnju, što omogućava kompletnu automatizaciju rada postrojenja. U okviru projekta KFW5, Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja, projektovanje, isporuka  dobara i ugradnja proizvodnih kapaciteta za rehabilitaciju daljinskog grejanja, u toplani Krivi vir  započeta je rekonstrukcija opreme. Vrednost radova je 2,291,630.00 evra.

Na osnovu vrednosti goriva koje koristi Toplana na godišnjem nivou i predračunske vrednosti investicije i projektovanih ušteda, očekivani period otplate ulaganja je 5 do 7 godina.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten