POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – PROLEĆNI UMOR

26.03.2024.
Proleće Dom zdravlja

Tokom prelaska iz jednog vremenskog perioda u drugi, iz jednog godišnjeg doba u drugo, pored promene raspoloženja, potrebno je i našem organizmu da se prilagodi promeni klime. Zato se u prelaznom period između zime i proleća javlja prolećni umor kod ljudi.  Proleće je godišnje doba koje nam, pored dužih sunčanih dana donosi i osećaj umora, nedostatka energije, manjka koncentracije, nedostatka apetita, potrebe za spavanjem tokom dana. Ovaj osećaj, poznat kao prolećni umor, često nas sprečava da uživamo u svemu onome što proleće sa sobom donosi.

Osećaj umora i iscrpljenosti u ovom period može umanjiti zdravu dnevnu rutinu. Zato pre svega treba da povedemo računa o načinu ishrane. Da bismo obezbedili našem telu energiju, ishrana mora da bude raznovrsna i bogata hranljivim materijama.

Lekari savetuju da jaku, masnu, začinjenu hranu, koja je uobičajena u zimskom periodu, zamenimo hranom koja je bogata vitaminima i dijetnim vlaknima. U ishrani treba da bude zastupljeno sezonsko i jezgrasto voće, žitarice kao što su ovas, proso, kinoa, zatim povrće, kao što su mahunarke, zelena salata, spanać, zelje, blitva, rukola, brokoli, mlad luk, praziluk i rotkvice.

Takođe, preporučuju da masne vrste mesa treba zameniti piletinom ili ćuretinom i ribom. Treba unositi što više vode, ograničiti unos kofeina i izbaciti iz ishrane prerađenu hranu. Dan možemo započeti sa ovsenim pahuljicama ili ovsenom kašom sa dodatkom čia semenki, orašastih plodova, svežeg voća, dok se ručak može sastojati od povrćnih čorbica, dinstanog mesa, barenog ili grilovanog povrća sa dosta raznovrsne sezonske salate koja može da bude i deo večere.

Sa pravilno raspoređenim obrocima i jednom do dve voćne užine u toku dana, dovoljno sna i sa umerenom fizičkom aktivnošću, možemo sebi da pomognemo u savladavanju prolećnog umora i zaštiti imuniteta.

Preuzeto sa sajta Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ https://www.batut.org.rs/

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten