POSLEDNJE VESTI

Kuća najpoznatijeg vojnika 20. veka, Dragutina Matića, u narodu poznatog kao Oko sokolovo, biće predstavljena turistima, otvaranje planirano za 24. jun tekuće godine

23.06.2022.
Screenshot_5

Kako navode iz Parohije zaplanjske, pripreme za otvaranje i osvećenje kuće srpskog vojnika Dragutina Matića, najpoznatijeg lica 20. veka, uveliko teku.

Otvaranje i osvećenje je predviđeno za 24. jun sa početkom od 13.00 sati.

Kuća u kojoj je srpski vojnik Matić živeo sa suprugom Krunom i petoro dece, izgrađena je iznova zahvaljujući njegovim potomcima, koji su se odrekli nasledstva u korist opštine Gadžin Han. Opština Gadžin Han izdvojila je 4,7 miliona dinara za izgradnju. A kuća će biti otvorena za posetioce uz prisustvo velikog broja zvanica, vojnog orkestra, predstavnika lokalne samouprave, sveštenstva eparhije niške i potomaka Dragutina Matića.

Dragutin Matić, poznat je u narodu kao Oko sokolovo, najpoznatiji je srpski vojni izvićač. Rođen je 10. januara 1888. godine u Kaletincu, mesto se nalazi na obroncima Suve Planine. Poznat je po svojoj fotografiji koja je obišla svet. Umro je 1. januara 1970. godine u rodnom selu.

Učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. godine do kraja I svetskog rata.

 

Kako je najavljivano, cilj je da se lokacija na kojoj je kuća poveže sa još nekim zanimljivim destinacijama na području opštine i da se tako predstavi turistima.

Rečeno je i da je u planu obnova kuće Branka Miljkovića i izgradnja spomenika koji bi bio posvećen svim stanovnicima opštine Gadžin Han koji su se borili u Prvom svetskom ratu.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten