POSLEDNJE VESTI

AKCIJA OBELEŽAVANjA SVETSKE NEDELjE DOJENjA

04.08.2022.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece Doma zdravlja Niš, Svetsku nedelju dojenja obeležila je akcijom u holu savetovališnog dela. Medicinski tim ove službe, svim zainteresovanim mamama pružao je informacije o značaju dojenja i prirodne ishrane beba i podelio zdravstveno-promotivni materijal.

Ove godine Svetska nedelja dojenja obeležava se u periodu od 1. do 7. avgusta pod sloganom „Istupi za dojenje – edukuj i podrži!”. Ovogodišnja kampanja fokusira se na osnaživanje i povećanje kapaciteta svih aktera koji će zaštiti, podržati i promovisati dojenje u svim nivoima društva.

Deset koraka do uspešnog dojenja (za porodilišta, domove zdravlja i ustanove koje se brinu o zdravlju trudnica i porodilja): 1. korak: Pripremiti i vidno istaći program unapređenja i podrške dojenju i o tome redovno informisati sve zaposlene. 2. korak: Obučiti svo osoblje veštinama koje su potrebne za primenu ovog programa. 3. korak: Upoznati sve trudnice sa prednostima dojenja i načinima uspešnog uspostavljanja i održavanja laktacije. 4. korak: Pomoći majkama da započnu sa dojenjem u roku od pola sata po rođenju deteta. 5. korak: Pokazati majkama kako da doje i kako da održe laktaciju, čak i u slučajevima kada se majka i odojče nužno razdvajaju. 6. korak: Ne davati novorođenčetu nikakvu hranu ili tečnost osim majčinog mleka, izuzev u slučajevima kada za to postoje medicinske indikacije. 7. korak: Omogućiti majci i novorođenčetu boravak u istoj prostoriji svih 24 časa. 8. korak: Podsticati dojenje na zahtev odojčeta. 9. korak: Isključiti davanje flašica, cucli i “laža” deci koja sisaju. 10. korak: Podsticati osnivanje centara i grupa za pružanje podrške dojenju i upućivati na njih majke po izlasku iz porodilišta.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten