POSLEDNJE VESTI

Uz našu odgovornost i dobar tim lekara nije teško imati kontrolu nad svojim zdravljem

29.09.2022.
Dom zdravlja Niš

Dom zdravlja Niš, sigurno pobeđuje u borbi protiv širenja virusa Korona i sezonskog gripa, uz dobar tim lekara, mi sami moramo da budemo daleko odgovorniji prema sebi i svom zdravlju, kako bi moglo da nam se pomogne. Naime, u Domu zdravlja Niš stigla je još jedna vakcina pod nazivom “TorVaxFlu”, protiv sezonskog gripa. Prema tome, iz zdravstvene ustanove apeluju i savetuju da se svi zainteresovani sugrađani, naročito rizične grupe, vakcinišu, kako bi sprečili širenje virusa i zaštitili sebe. Zainteresovani građani od 18 do 65 starosne dobi, imaju mogućnost da prime vakcinu. Grupe na koje se posebno odnosi apel jesu pacijenti koji boluju od hroničnih poremećaja plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i sa metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajem bubrega, osobe sa oslabljenim imunitetom itd.

Kada je u pitanju borba sa pandemijom Korona virusa, u  kovid ambulantama Doma zdravlja Niš ukupno je pregledano 1009 pacijenata ( 389 prvih i 620 kontrolnih pregleda). Urađeno je 27 rentgenskih snimaka i 288 laboratorijskih analiza, a odrađeno je 722 testova, od čega je bilo 148 pozitivnih. U Nišu je urađeno 937 testova i registrovano ukupno 153 pozitivnih na kovid 19. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš ukupno je obavljeno 148 pregleda (86 prvih i 62 kontrolna pregleda).  Urađeno je 156 testova kod dece i registrovano 18 pozitivnih deteta.

Dom zdravlja Niš, kao kuća dobrog srca, obeležio je Svetski dan srca, na lokaciji u “Roda centru”. Svi zainteresovani imali su prilike da saznaju nešto više o značaju zdravih stilova života, prevenciji i kontroli faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama. A na tu temu informisali sui h zdravstveni profesionalci Odeljenja interne medicine I Centra za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja Niš. Takođe, podeljeni su im saveti šta sve utiče na zdravlje srca: 1). Hranite se pravilno- komzumirajte 5 porcija voća i povrća svakog dana i izbegavajte hranu sa zasićenim masnim kiselinama, 2). Budite aktivni- 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti može da smanji rizik za nastanak bolesti srca, 3). Kažite “NE” cigaretama, 4). Održavajte odgovarajuću telesnu težinu, 5). Ograničite unos alkohola, 6). Insistirajte na okruženju bez duvanskog dima.

Zdravlje srca nije teško kontrolisati. Posetite lekara koji će uraditi potrebne preglede koji su svima dostupni. Upoznajte se sa svojim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti i uz svog lekara unapredite svoje zdravlje.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten