POSLEDNJE VESTI

Ovonedeljne aktivnosti Doma zdravlja Niš bile su raznolike

06.10.2022.

Ovonedeljne aktivnosti Doma zdravlja Niš bile su raznolike. Povodom obeležavanja Dečije nedelje, Kuća dobrog srca, iz službe za zdravstvenu zaštitu u oblasti dentale medicine dece,  u osnovnoj školi  „Čegar“, održala je predavanje na temu „Prevencija karijesa kod dece“. Tom prilikom  deci predškolskog uzrasta je na njima razumljiv način objašnjeno kako mogu da pravilno održavaju higijenu zuba, takođe, podeljen je edukativni materijal zdravstveno-vaspitnog karaktera.

Raditi sa decom je veliko zadovoljstvo, ali postoji i teža strana zdravstvene stanice, to je borba protiv Korona virusa kod dece i odraslih. Naime, u kovid ambulantama Doma zdravlja Niš, čija borba traje svakoga dana, trenutno je pregledano ukupno 888 pacijenta, 327 prvih i 561 kontrolnih pregleda. Urađeno je 28 rentgenskih snimaka i 245 laboratorijskih analiza, dok je odrađeno 687 testova, od čega je bilo 118 pozitivnih. Od ukupno urađeno 871 testova i registrovano ukupno 120 pozitivnih na kovid 19. Kada je u  pitanju pedijatrijska kovid ambulanta, Doma zdravlja Niš, ukupno je obavljeno 134 pregleda ( 75 prvih i 59 kontrolna pregleda). Urađeno je 140 testova kod dece i registrovano 11 pozitivnih deteta.

Dom zdravlja Niš, svakodnevnim svojim aktivnostima obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Međunaorni dan borbe protiv raka dojke i obeležavanje oktobra meseca, ima za cilj da podstakne sve žene, i probudi njihovu svest da se ne predaju, ali i da su redovne kontrole i pregledi neophodni. Redovnim pregledima, ranom dijagnozom i adekvatnim lečenjem rak dojke nije neizlečiv i može se prevazići. Takođe, medicinske službe su orne da pomognu ženama da na medicinskom modelu savladaju tehniku samopregleda dojke. Ženama starosne dobi od 50. do 69. godina, ovom prilikom zakazuje se mamografski pregled. Radnim danima akcije su organizovane u periodu od 08.00 do 11.00 časova, dok se edukacija tokom vikenda održava u period od 07.00 do 14.00 časova. Više od 90% pacijenata obolelih od raka dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Petogodišnje preživljavanje je u tom slučaju iznosi oko 95%.

Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta. Ova bolest preti sve većem broju žena, a tome doprinosi mala informisanost i neredovni pregledi.

Opasnost od raka dojke je povećana kod  žena koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine, koje su imale menopauzu pre 50. godine,  kod žena koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine, kod kojih je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija, žena  koje su operisane zbog raka jedne dojke i ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke.

Reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život podrazumevajući izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten