POSLEDNJE VESTI

Drugi Međunarodni festival nemog filma u NKC

17.11.2022.

U Niškom kulturnom centru, u periodu od 15. do 17. novembra, održaće se Festival nemog filma, drugi Međunarodni festival po redu, pod nazivom „Ćutanje je zlato“. Reč je o festivalu nemih filmskih kategorija, ali i o retrospektivi klasičnih dela neme epohe igranog filma.

Cilj ovog festivala jeste revalorizovanje nemog filma, ali i originalnog kinematografskog izraza i filmskog jezika zasnovanog na vizuelnim, znakovnim i neverbalnim sredstvima izražavanja. Ovo će ujedno biti i istražavanje perspektive nemog filma u doba digitalizacije, kroz predstavljanje projekta restauracije i digitalizacije.

Nemi film označava filmski snimak koji u sebi ne sadrži tonski zapis, javno izvođenje ovih filmova bilo je gotovo uvek praćeno muzikom. Nemi film je nastao krajem XIX veka, u zapadnoj Evropi i SAD. Tehnologija snimanja i reprodukcije zvuka je postojala pre nastanka prvih filmova, ali do 1920. godine nisu postojale prikladne metodesinhronizacije vizuelnog i zvučnog zapisa na filmskoj traci.

To razdoblje bilo je poznato kao era nemog filma i završena je 1927. godine, tada je proizveden i prikazan prvi komercijalno distribuirani zvučni film, Džez pevač.

U četvrtak, 17. novembra početak filmova biće od 18.00 sati, u maloj sali Niškog kulturnog centra, a ulaz će biti besplatan.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten