POSLEDNJE VESTI

„Soko“ voz najsavremeniji u regionu

28.11.2022.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, saopštio je u jednoj emisiji da sledi gradnja pruge brzog voza na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Kada je u pitanju jug Srbije, “Soko” voz može se očekivati tek u 2028. godini.

Kako je još istakao ministar „Sa Evropskom unijom ćemo ubrzo dogovoriti izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, to znači da će te 2028. godine od Niša do Budimpešte vozovi ići brzom prugom 200 km/h“.

Takođe, minister je najavio  sledeće: „Kasnije će se raditi brza pruga od Niša do Preševa takođe 200 km/h i dalje prema Skoplju, Solunu i Istanbulu”.

U istoriji železnice Srbije prvi brzi voz počeo je sa radom marta meseca 2022. godine, rekonstruisanom prugom na relaciji Beograd – Novi Sad. Takođe, ovaj voz je i najsavremeniji u regionu. Ime i logo voza izabrani su na konkursu pod nazivom “Pusti inspiraciju da te vozi”.

Interesantno je i to da se voz može kretati maksimalnom brzinom od 200 km/h, udaljenost između Beograda i Novog Sada prelazi za svega 36 minuta.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten