POSLEDNJE VESTI

Grad Niš dodeljivaće 52. nagrade pod nazivom „Branko Miljković“ za najbolju poeziju

02.12.2022.

Grad Niš će početkom predstojeće godine dodeljivati 52. nagrade za poeziju pod nazivom “Branko Miljković”. Organizator je Niški  kulturni centar, a događaj je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Po navodima, žiri će tokom meseca februara ili marta da objavi dobitnike nagrada, dok će svečano dodeljivanje istih biti održano tokom aprila meseca 2023. godine, u Gradskoj kući u Nišu.

Kako NKC navodi, zainteresovani auori i izdavači mogu da do najkasnije 31. decembra, pošalju svoja 3 (tri) primerka objavljenih knjiga poezije, kako bi ispunili uslove i bili u konkurenciji za nagradu. Knjige neće biti vraćene a nagrada će se sastojati u vidu povelje, statue i novčanog iznosa.

Uslov da bi knjiga ušla u konkurenciju jeste da je objavljena na srpskom jeziku tokom tekuće 2022. godine, dok se ponovljena izdanja neće uzimati u obzir, kao i izdanja objavljena ranijih godina, izbori iz poezije, antologije i slično.

Nagrada će nositi ime po pesniku, Nišliji Branku Miljkoviću, koji je rođen u Nišu 29. januara 1934. godine. Branko je do četvrtog razreda pohađao OŠ “Vožd Karađorđe”, zatim je zbog posledica rata IV razred završio u rodnom mestu svog oca u Gadžinom Hanu. Prilikom rata izgubio je svoju komšiku i prvu ljubav Ružu, kojoj je posvetio pesmu “Uzalud je budim”.

Bio je učenik prve niške gimnazije “Stevan Sremac”. Oduvek je imao dara za pisanje, svoje pesme čitao je i recitovao pred vršnjacima i nastavnicima. U Nišu je pesme objavljivao u „Službenom glasniku“, „Glasu omladine“, „Našem putu“, „Gledištima“.  Nakon toga, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tri godine u Bogradu redakcije nisu nalazile razumevanje za njega. Oskar Davičo 1955. godine objavljuje njegove pesme u časopisu “Delo”, tada počinje njegova karijera.

Branko Miljković je neko čije se ime i prezime zna, ko se čita i uči, kroz generacije. Veliki doprinos je dao književnosti, nišlije ga vole, kao i njegovu poeziju, naročito zato što je sa juga. Takođe, bio je jedan od najpoznatijih pesnika tadašnje države, na stihove njegove ljubavne poezije niko nije ostao imun. Zato sa punim pravom nagrada koja se dodeljuje nosi njegovo ime.

Zaineteresovani mogu slati knjige na adresu: NKC Stanoja Bunuševca bb, Niš 18000 (za nagradu „Branko Miljković“).

Informacije na telefon (018) 595-740 ili putem mejla niskikulturnicentar@gmail.com

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten