POSLEDNJE VESTI

Udruženja osoba sa invaliditetom okupilo se da obeleži Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

02.12.2022.

U gradu Nišu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Oficirskom domu, okupili su se članovi svih tačnije 14 Udruženja osoba sa invaliditetom, kako bi ujedinjeni obeležili ovaj dan. Međunarodni dan obeležen je izložbom, rukotvornim slikama, crtežima, zbrirkama poezije, sve ono za šta imaju talenat i čime se bave kao svojim primarnim radom ili hobijem.

Danas svetska populacija broji preko 7 milijardi ljudi, dok više od milijardu, tačnije 15% svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta. U Srbiji od ukupnog broja OSI više od 58% čini ženska populacija, dok je muškaraca 42%.

Osobe sa invaliditetom imaju lošije zdravlje od svojih vršnjaka koji su bez invaliditetа, takođe, suočavaju se sa široko rasprostranjenim preprekama u pristupu usluga. Izvesna zdravstvena stanja koja su povezana sa invaliditetom dovode do lošijeg zdravlja i opsežnim potrebama za zdravstvenom zaštitom. Sve osobe teže za opštom zdravstvenom potrebom kao i svi ljudi, stoga im je potrebna redovna zdravstvena usluga.

Ono što su prisutni navodili kao problematiku jesu problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, naročito kada su u pitanju barijere, nedostupnost institucijama, zapošljavanje, obrazovanje. Takođe, ono što su naglasili jeste da je puno toga učinjeno za osobe sa invaliditetom, kao i to što su danas sva udruženja zajedno učestvovala, jer će se na taj način staviti akcenat na njih i problem sa kojim se susreću.

Inače, Dan osoba sa invaliditetom proglašen je 03. decembra 1992. godine.

U našem gradu postoje parking mesta za osobe sa invaliditetom, postoji 34 mesta, a kako navode iz JKP “Parking servis” Niš, broj mesta će biti povećan na 55.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten