POSLEDNJE VESTI

Saborni hram u Nišu treći po veličini hram u Srbiji, u Nišu najposećeniji

09.12.2022.

Saborni hram u Nišu sada ima obnovljenu fasadu i osvetljenje, s obzirom da je najposećeniji hram u gradu, ali je i najveći hram u Srbiji posle hrama Svetog Save i crkve Svetog Marka u Beogradu. Grad Niš izdvojio je 4,8 miliona za spoljašnje uređenje Sabornog hrama.  Saborna crkva i Saborni hram u Nišu posvećeni su silasku Svetog duha – Svetoj trojici.

Inače, zanimljivo je to da je gradnja crkve započeta 1856. godine. Pred samu izgradnju hrama, nastupio je Pariski mir 1856. godine, kada je Turska vlast u Srbiji morala na insistiranje drugih zemalja da prizna ravnopravnost hrišćana i muslimana. Tada je u Nišu živelo 12.000 pravoslavnih Srba.

Hram je završen 1872. godine, a veliku zaslugu u podizanju hrama imao je episkop Janićije, 18. oktobra 1856. godine.  Episkop je pozvao bogatije i imućnije Nišlije da pomognu u izgradnji hrama, dok je i sam mnogo pomogao sredstvima.

Današnji centar odabran je tada kao lokacija gde će crkva biti izgrađena. Nakon oslobađanja Niša 13. februara 1878. godine, na dan Svetog Simenona Mirotočivog 26. februara,  usledilo je svečano osvećenje crkve, uz prisustvo mitropolita Mihajla i kralja Milana Obrenovića.

Sa severne strane na gornjoj galeriji nalazi se kapela koja je posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, a sa južne strane galerije nalazi se kapela posvećena Svetom Simenonu Mirotočivom. Radove je tridesetih godina XX veka otpočeo Vladimir Predojević, akademski slikar iz Beograda. Rad je ocenjen kao veoma uspešan sa izuzetnom tehnikom i kolorističkom savremenošću ali i jasnoćom sadržaja.

Kako je nastao hram oduvek je bio darivan različitim i značajnim religijskim stvarima od velike vrednosti.

Naime, tokom 4. aprila 1944. godine, tokom savezničkog bombardovanaj teško je oštećen. Nakon toga 12. oktobra  2001. godine dogodio se požar koji je zahvatio hram, nakon toga su ostale samo zidine.

Tadašnji Episkop niški Irinej pokrenuo je nakon tog događaja obnovu hrama, dok su mnogi dobrotvori, kao i Vlada Republike Srbije, private firme, Nišlije, svi koji su bili u prilici i imali želju doprineli obnovi ovog hrama.

Hram je u potpunosti obnovlje 8. oktobra 2006. godine, crkvu je tada osveštao Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, sa arhijerjima Srpske pravoslavne crvke.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten