POSLEDNJE VESTI

Za časni krst na Bogojavljanje plivaće se u Sportskom centru „Čair“

13.01.2023.

Povodom obeležavanja praznika Bogojavljanje i plivanja za časni krst, gradska opština Medijana organizuje ritual 19. januara na otvorenim bazenima Sportskog centra “Čair”. Kako se najavljuje za ritual je prijavljeno 19 muškaraca i 3 žene koje će plivati van konkurencije.

Verovanje je da ko prvi stigne do krsta pratiće ga sreća tokom cele godine. Tri takmičarke koje su se prijavile plivaće van konkurencije. Ono što je zanimljivo jeste da se jedno lice prijavljuje već 10. godina. Najstariji takmičar je 1970. godište, dok je najmlađi 2002. godište.

Svi vernici na dan Bogojavljanja međusobno se pozdravljaju “Bog se javio”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”. Praznik Bogojavljanje je božiji glas kada je objavio da je Isus Hrist njegov sin. Tačno u ponoć na Bogojavljanje nebesa se na tren otvaraju, ukrštaju se zimski i letnji vetrovi, voda postaje sveta, a vernici tada gledaju u nebo i zamišljaju želju. Bogojavljanje je praznik dan posle Krstovdana, a dan pre slave Svetog Jovana Krstitelja koji je Isusa krstio u reci Jordan.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten