POSLEDNJE VESTI

U Domu zdravlja Niš obeležen Međunarodni dan dece obolele od raka

15.02.2023.
dz

Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece Doma zdravlja Niš, organizovala je akciju u okviru obeležavanja Međunarodnog dana dece obolele od raka. Roditeljima, članovima porodica i svim zainteresovanim građanima, lekarske službe su pružile potrebne informacije vezane za prepoznavanje ranih simptoma, ranu dijagnostiku i lečenje malignih bolesti kod dece.

Kako svetska zdravstvena organizacija procenjuje u svetu godišnje oboli oko 400.00 dece od malignih bolesti koja su uzrasta od 0-19 godina. Najčešće vrste malignih bolesti u dečijem uzrastu bile su leukemija, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor.

Kao podstrek za podizanje svesti o ovoj bolesti, 15. februar proglašen je za Međunarodni dan dece obolele od raka. Uspeh izlečenja raka kod dece je veliki, znatno veći nego u populaciji odraslih. U visokorazvijenim zemljama sveta, stopa preživljavanja prelazi 80%. Rano otkrivanje i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece mogu značajno uticati na povećanje verovatnoće preživljavanja, bolji odgovor bolesti na terapiju kao i manje skupo i manje intenzivno lečenje.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten