POSLEDNJE VESTI

Aktivnosti Doma zdravlja Niš

02.03.2023.
dz

U centralnom holu Doma zdravlja Niš centar za preventivne zdravstvene usluge održao je akciju posvećenu martu,  mesecu borbe protiv raka.  Povodom obeležavanja ovog značajnog datuma iz Kalendara zdravlja, planirane su brojne aktivnosti preventivno-promotivnog karaktera koje će biti realizovane tokom ovog meseca.

Poslednji podaci Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, procenjunu da je obolevanje od malignih bolesti u svetu poraslo  na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. godini.

U toku života svaki peti muškarac i svaka šesta žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika malignih bolesti.

Povodom toga prevencija od malignih bolesti je jako važna, jer javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom, uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

Lepša tema na koju se treba osvrnuti jeste Služba za zdravstvenu zaštitu dece u oblasti dentalne medicine Doma zdravlja Niš, koja je organizovala radionicu za najmlađe sugrađane iz vrtića “Crvenkapa”. Mališani su uz igru, durženje i smeh učili tehniku pravilnog pranja i higijene zuba.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *