POSLEDNJE VESTI

Ove godine novi budžet za decu obolele od retkih bolesti, vaučeri za lekove i rehabilitaciju

15.01.2024.
deca, vaučeri, rehabilitacija, lečenje

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, najavio je da će ove godine za lečenje dece obolele od retkih bolesti iznositi 7,2 milijadre dinara. On je na svečanosti dodele novogodišnjih paketića istakao da će osim novca koji je predviđen za lečenje dece, biti izvojeni vaučeri za kupovinu lekova i suplemenata, ali i vaučeri za rehabilitaciju u banjama i na moru.

Takođe, biće izdvojene i jednokratne pomoću od 25.000 dinara, kao i to da bi ukupna vrednost tih dodatnih podsticaja trebalo da iznosi “nešto manje od tri miliona evra”.

Predsednik RS, najavio je da je u dogovoru sa predsednicom Vlade, ministrima finansija i zdravlja, dogovoreno da se na izdavanje vaučera odmah počinje, koji će biti za kupovinu lekova i suplemenata. Kao i to, da vaučeri iznose negde oko 35.000 dinara po osobi za tekuću godinu. Naglasio je da se pregovara, odnosno da je predlog da vaučeri za rehabilitaciju u banjama i na moru iznose 50.000 dinara za porodicu, a da je ukupan finansijski efekat 142,5 miliona dinara.

Ono što je još važno istakao je sledeće “Ne može da se dogodi da neki  lek bude dostupan pacijentima u regionu a da ne bude dostupan u Srbiji”, i tom prilikom najavio je da će Srbija pokušati da posle Nemačke i Francuske postane treća zemlja u Evropi u kojoj se primenjuju eksperimentalni lekovi za “decu leptire”.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten