Za đake spreman film o junacima sa Košara

02.03.2024.
Košare

O najvećoj bitki u novijoj istoriji odigranoj na Košarama mnogi do skoro nisu znali, a kako bi deca i buduće generacije znali svoju istoriju u režiji Đorđa Bojanića, đakona Dejana Jovanovića i naratora Boška Kozarski, biće predstavljen kratak dokumentarni film.

Film će biti u trajanju od 20 minuta, prikazaće suštinu bitke, govoriće o junacima sa Košara i neće ulaziti u detalje bitke, jer je namenjen đacima i cilj je približavanja junaštva. Takođe, kroz film će govoriti Darko Anđelković, junak sa Košara, kao i dr Danilo Vasojević, brat heroja sa Košara Ivana Vasojevića, zvanog Jaguar, koji je bio vodnik Vojske Jugoslavije.

Kratka i ponosna priča ističu autori, u kojoj su samo na 200 metra od granice sa Albanijom, na planinama koje balkanski narodi nazivaju prokletim, Prokletijama, gde se nalazi karaula Košare, smeštena između Peći i Đakovice, junaci su imali samo jednu komandu 1999. godine „NI KORAK NAZAD! NEMA POVLAČENJA!“.

Priču naših junaka svi moramo da znamo, kao i buduće generacije, ona ne sme da se zaboravi, jer su Košare herojski podvig Vojske Jugoslavije. Vojnici su zaustavili kopnenu agresiju, a uspeli su da odole napadima brojnijeg i tehnološki razvijenijeg napadača.

Naime, u Nišu će se ove godine 24. marta u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, kada je godišnjica NATO agresije, otkriti jedinstvena spomen – kripta novim kosovskim junacima, sa uklesanim imenima svih srpskih ratnika, koji su svoje živote položili na oltar otadžbine, kako bi odbranili i zaštitili svoj narod i zemlju.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten