POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

23.03.2024.
Svetski dan tuberkuloze

Na današnji dan u Domu zdravlja Niš, iz centra za preventivne zdravstvene usluge, obeležili su Svetski dan borbe protiv tuberkuloze. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 24. mart za Svetski dan protiv tuberkuloze. Cilj obeleževanja i redovne edukacije građana o mogućnostima prevencije iste bolesti, ali i prepoznavanje ranih simptoma, jako su važne, jer je danas tuberkulozu moguće izlečiti, pod uslovom da se pravilno leči, adekvatnom terapijom ali i posebnim režimom života.

Treba istaći da se tuberkuloza javlja i danas epidemijski u većini zemalja. Krajem 19. veka, tačno 24. marta 1882. godine, dr Robert Koh objavio je svoje otkriće: bacil tuberkuloze.

U to vreme, bacil tuberkuloze predstavljalo je najznačajniji korak u kontroli epidemije i suzbijanju ove, tada veoma smrtonosne bolesti. Tek 1946. godine je omogućeno adekvatno lečenje otkrićem antibiotika.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bacil TBC, reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kapljičnim putem, tačnije vazduhom, kašljanjem, kijanjem i govorom. Ako zdrava osoba dođe u kontakt s kapljicama obolele osobe, ona tada postaje zaražena.

Najčešći simptomi jesu malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena telesna temperatura, uz kašalj koji je najčešće gustog sekreta, čak i krvav i uporan, otežano disanje i bolovi u grudima.

Faktori rizika za nastanak ove bolesti su HIV infekcija, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola, droge, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, stanovanje u zajednici sa obolelima.

Klinički oblici su tuberkuloza pluća, vanplućni oblici (TBC limfnih žlezda, creva, kostiju), pored simptoma, dijagnostika se vrši na osnovu RTG snimka, uzorka ispljuvaka, bronhoskopije, patohistologije. Nakon toga započinje se lečenje, koje traje najmanje šest meseci i duže, u bolničkim uslovima (izolovani od zdravog stanovništva).

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *