POSLEDNJE VESTI

U opštini Babušnica Vurdijada završena uz koncert Dragane Mirković

23.10.2022.

U opštini Babušnica održana je već tradicionalna Vurdijada, i to 10. po redu. Manifestacija je trajala čitavog dana, a na kraju večeri sa početkom od 20.00 sati, poznata pevačica folk muzuke, Dragana Mirković, održala je koncert u centru opštine.

Vurdijada je gastronomsko turistička i komercijalna manifestacija, s obzirom na to da je ovaj kraj poznat po mlečnim proizvodima, ovo je još jedna prilika za proizvođače kako bi plasirali i reklamirali svoje proizvode.

Pored degustacije vurde i kupovine, zainteresovani meštani i turisti, kao i posetioci ovog događaja, imali su prilike da pored i ostalih mlečnih proizvoda, priušte sebi vina i rakije, mesne proizvode, čvarke, zimnicu, jer su to proizvodi koje meštani Lužičke kotline plasiraju.

Vurda je tradicionalni i specifični proizvod koji se pravi od mleka, a proizvodi se u Lužnici, u okolini Babušnice, pirotskom kraju.

Izlagači koji su najuspešniji i najoriginalniji svake godine se nagrađuju.

Ove godine manifestacija je dobila svoju maskotu, a nagrade za najbolju maskotu poneli su Dimitrijević Vuk i Stojanović Čedomir, učenici osnovne škole.

Pored događaja za stanovnike ovog predela, mnogi su čuli i prvi put posetili Babušnicu, s obzirom da se ovaj događaj održava već deset godina, svake jeseni. Sada mnogi kulirani i gastronomi posećuju ovaj kraj i manifestaciju, a samim tim Vurda se nalazi na mnogim trpezama, ne samo Lužičkog kraja, već širom Srbije, a odnedavno i Bugarske.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten