POSLEDNJE VESTI

Najbolji oblik podrške kod ranih intervencija podrazumeva zajedničku saradnju roditelja i stručnjaka

15.11.2022.

Dom zdravlja Niš, kroz elektronski oblik predstavlja svojim građanima brošuru o značajnom segmentu komponente PORI, kako bi doprineli da što veći broj roditelja, stručnjaka i svih građana čuju i upoznaju temu ranih intervencija u Srbiji, kao značaj pružanja podrške u ranom detinjstvu porodicama i deci koja imaju poteškoće u razvoju.

U Republici Srbiji, svake godine oko 60.000 dece, uzrasta do 6. godina starosti ima potrebu za podrškom kroz usluge rane intervencije, prema procentima stručnjaka.

Neuronauka široka je oblast koja pokazuje i bavi se naučnom studijom nervnog sistema. Uključujući  strukturu, funkcije, istoriju evolucije, razvoj, genetiku, biohemiju, filozofiju, farmakologiju i patologiju nervnog sistema. Brojnim studijama dokazala je da razvoj mozga najintezivnije radi u prvih 1000 dana života. U tom periodu života deca stvaraju temelj razvoja u svim domenima i temelj ranog učenja. U tom periodu života deca uče brže nego ikada kasnije kroz svoj život, takođe, stiču brojna iskustva i mnoge veštine koje koriste kroz život.

Za razvoj dece jednako su bitni biološki, genetski faktori, kao i sredina u kojoj žive, dok su rizici iz neposrednog okruženja. Može se očekivati da deca u ranom uzrastu dobiju neke manje očekivane tokove, da se javi zastoj ili neko odstupanje.

Deca uzrasta do šest godina kod koje je već prepoznata razvojna smetnja, rana intervecnija je namenjena deci kod koje postoje rizici ili povećanaa verovatnoća da će se javiti odstupanja u razvoju usled različitih bioloških ili sredinskih faktora (prevremeno rođenje, mala težina na rođenju, pothranjenost, ekonomska ugroženost I slični faktori).

Deca najlakše i najbolje uče u zdravom okruženju, uz podršku i uz osećaj sigurnosti. Prema tome, važno je da se ranije prepoznaju eventualna razvojna odstupanja, kako bi se podrška pružila, jer je neophodna, kako u porodici, tako i u vršnjačkoj zajednici.

Porodice i deca koja imaju ovu vrstu problematike, važno je da sve smetnje prilikom razvoja primate na vreme, jer je deci važan svaki trenutak. Stručnjaci kažu da je u 70% slučajeva, rano otrivanje i uključivanje u program sa pozitvinom ishodom. Tačnije, da se u većem procentu deci sa razvojnim rizicima razvoj normalizuje, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20 % dece.

Najbolji oblik podrške podrazumeva da roditelji i stručnjaci zejdno sarađuju, tragaju i rade na tome da dete na najbolji način prebrodi problem, negovanjem i podsticanjem dečijeg razvoja.
https://www.unicef.org/serbia/brosure-porodicno-orijentisana-rana-intervencija

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten