POSLEDNJE VESTI

Na Fakultetu sporta i fizičkog obrazovanja održan seminar na temu postkovid sindroma

17.12.2022.

Na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu održan je seminar na temu brzog fizičkog i psihičkog oporavka, odnosno kako prevazići postkovid sidrom.

Seminar je deo PostCovid SWIM projekta finansiran od Evropske Unije, a nosilac projekta je savez Slovenije dok su članovi projekta Plivački klub „Natator“ iz Zagreba i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, kao domaćin.

Ovakav vid seminara ima za cilj da osposobi nastavnike, profesore, trenere i kineziologe kako koristiti program vežbanja za osobe sa postkovid sidromom. Na taj način oni bi lakše u budućem periodu pomogli ljudima koji imaju postkovid sidrom i kako bi se oni brže psihofizički oporavili i integrisali u svakodnevde društvene aktivnosti.

Učenici smatraju da je ovo tema i te kako važna, kao i potreba vežbanja programa jer će to ubrzati psihofizički oporavak.

Skup je otovorio dr Tomislav Okičić, prodekan i profesor plivanja, takođe, govorio je o funkcionalnom statutu obolelih. Na tu temu govorili su i dekan fakulteta profesor Dr Milovan Bratić, koji je dao pozdravnu reč, zatim dr Vladimir Antić, dr Marko Đurović i dr Nenad Stojiljković. Govorili su o statusu obolelih od istog sindroma, testovima za procenu morfofunkcionalnog statusa kod obolelih, proceni kontroli praćenja napredka u tretmanu.

Kako profesor Tomislav Okičić ističe, cilj projekta ima za cilj pre svega da osposobi trenere koji rade na bazenu, kako bi mogli da rade sa pacijentima koji su preležali Kovid. Kao i to da bi prevazišli posledice nakon preležane bolesti.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten