POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš obeležava akciju povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima

30.01.2023.
Dom zdravlja Niš

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Dom zdravlja Niš održaće akciju pod sloganom “Svaka cigareta smeta”,  31. januara (utorak), sa početkom od 11.00 do 13.00 sati, u centralnom holu glavne zdravstvene stanice.

Lekari Doma zdravlja Niš ukazaće ovom prilikom na štetne efekte upotrebe duvana i njegovih proizvoda, kao i izloženosti duvanskom dimu. Duvanski dim sadrži oko 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje svakodnevno konzumira 27,1% stanovništva starosti  od 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno konzumira 20 i više cigareta na dan.

Apeluje se posebno na mlađu populaciju koja je posebno osetljiva, jer konzumiranje cigareta kod starijih maloletnika intezivira konzumiranje u odrasloj dobi i češće su pojave zdravstvenih problema. Slabi imuni sistem i smanjenaje  mogućnost da se bore protiv infekcije.

Kako bi naglasili značaj prestanka konzumiranja cigareta i pušenja, lekari Doma zdravlja Niš ne čekaju samo obeležavanje Nacionalnog dana, već svakog meseca organizuju besplatnu obuku, tačnije savetovalište za odvikavanje od pušenja.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten