POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš – SAVLADAJMO LOŠE NAVIKE I IZBEGNIMO FAKTORE RIZIKA ZA NASTANAK KARDIORENALNOG SINDROMA

19.04.2024.
Dom zdravlja Niš

Lekari Doma zdravlja Niš organizovaće 21. aprila (nedelja), sa početkom od 08.00 do 16.00 sati, preventivne preglede sa ciljem savladavanj loših navika i izbegavanja faktora rizika za nastanak kardiorenalnog sindroma. Građani će moći bez zakazivanja da urade preglede za utvrđivanje faktora rizika za razvoj kardiorenalnog sindroma i time preveniraju nastanak bolesti i komplikacija.

Zaposleni u ovoj ustanovi od poverenja, u centralnom objektu, omogući će vam da uradite sledeće preglede: Merenje krvnog pritiska; Merenje pulsa; EKG; Određivanje BMI; Određivanje nivoa glikemije, uree i kreatinina u krvi i Jačina glomerulske filtracije.

Kao što i sam naziv govori, „kardio“ – odnosi se na srce, a „renalni“ – odnosi se na bubrege je specifičan klinički entitet u kome narušena srčana funkcija dovodi do pada funkcije bubrega ili obrnuto. Naziv sindroma odražava nepovoljnu i štetnu interakciju između ova dva vitalna organa. Kod postojanja kardiorenalnog sindroma u krvi dolazi do porasta nivoa različitih molekula koji govore u prilog oštećenju srca ili bubrega. Vrednosti ovih molekula jednostavno se mere laboratorijskim analizama iz venske krvi.

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten